Je voorraadrapporten aanpassen

Beschikbaarheid

Beschikbaar met Geavanceerde rapportage

Met voorraadrapporten in geavanceerde rapportage kun je dieper in je voorraad duiken, waardoor je nieuwe inzichten opdoet over je bedrijf. Zo kun je ontdekken hoe snel je geen voorraad meer hebt van bepaalde producten, wat je moet kopen en waar je traag verkopende voorraad naar moet verschuiven.

Navigeer naar Rapporten > Voorraadrapporten en selecteer een van de standaard voorraadrapporten op de tabbladen:

• Voorraadrapport overzicht: een overzicht van je voorraadpositie op een bepaald moment.
  • Voorraadrapport prestaties: ontdek welke producten, merken, leveranciers en vestigingen het beste rendement opleveren.
  • Voorraadrapport bevoorrading: helpt bij het plannen van de aankoop van producten die je vaak nabestelt.
  • Oudere voorraad: Identificeer welke producten moeten worden afgeprijsd of stopgezet. Vergelijk de laatste verkoopdatum met de doorverkoopdatum om te bepalen of producten langzamer verkopen dan verwacht.
  • Onlangs niet meer op voorraad: helpt bij het prioriteren van nabestelling door producten met een voorraad die gelijk aan nul of negatief is, naast verkoop- en omzetgegevens weer te geven.
  • Doorverkoop: Toont het percentage van de voorraad dat gedurende een periode is verkocht om de nabestelling verder te prioriteren. Filter op categorie, merk, leverancier, product, vestiging of SKU-naam.

Je kunt onderstaande statistieken gebruiken om je voorraadrapporten verder aan je vereisten aan te passen.

Type rapport

Standaard geeft je rapport producten of SKU's (varianten) weer. Je kunt er ook voor kiezen om trends op een hoger niveau te beoordelen (merk, productcategorie, enz.).

Klik op de vervolgkeuzelijst Type rapport en selecteer het type rapport dat je wilt bekijken. Producten in je voorraadrapporten kunnen op de volgende manier worden gegroepeerd:

• Product
  • SKU-naam
  • Merk
  • Vestiging
  • Leverancier
  • Productcategorie

Klik na het selecteren op Zoeken om je selectie toe te passen.

Maatstaf

Filter je resultaten om je te richten op verschillende weergaven van je productcatalogus. Klik op het vervolgkeuzemenu Maatstaf en selecteer een maatstaf die aan je wensen voldoet:

• Op voorraad: neem alleen producten op die je beschikbaar hebt om te verkopen.
  • Weinig voorraad*: toon alleen producten die onder hun minimale bestelpunt liggen.
  • Alle voorraad: omvat alle actieve producten.
  • Niet op voorraad: geeft alleen producten weer met geen voorraad of negatieve voorraadniveaus.

*Maatstaf weinig voorraad is niet beschikbaar voor ondernemers met Lite-abonnement.

Klik na het selecteren op Zoeken om je selectie toe te passen.

Datumbereik

Je kunt ervoor kiezen om voorraadgegevens van een specifieke periode te bekijken. Een goede indicator voor hoe de toekomst eruit zou kunnen zien, is om een vergelijkbare periode uit het verleden te beoordelen.

Selecteer de vervolgkeuzelijst Datumbereik en klik op Datums specificeren. Hier kun je het gewenste datumbereik opgeven door een Datum vanaf en Datum tot te selecteren.

Zodra je de gewenste data hebt geselecteerd, klik je op Toepassen en vervolgens op Zoeken om je selectie toe te passen.

Meer filters

De filterbalk kan je helpen je gegevens te verfijnen zodat je meer te weten kunt komen. Klik op Meer filters om de filterbalk te openen.

Selecteer in het vervolgkeuzemenu of je het filtertype wilt Opnemen of Uitsluiten. Als je specifieke filters wilt Opnemen of Uitsluiten, voeg je de eerste filter toe en klik je op +Uitsluiten of +Opnemen, afhankelijk van je eerste selectie.

De volgende filtertypes kunnen worden toegepast op het voorraadrapport:

• Productnaam
  • Product-SKU
  • Productcategorie
  • Producttag
  • Variantkenmerken
  • Klant (zoeken op naam of e-mailadres)
  • Klantengroep
  • Vestigingsnaam
  • Naam leverancier
  • Merknaam
  • Gebruiker

Opmerking

Omdat je meerdere filters kunt toevoegen, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze samenwerken:

• Door een extra filter van hetzelfde type toe te voegen, werken de filters als "of/of". Bijvoorbeeld Leverancier: Nike en Leverancier: Adidas zal gegevens tonen voor verkopen met producten met de leverancier Nike of Adidas.
  • Door een extra filter van een andere soort toe te voegen, werken de filters als "en". Bijvoorbeeld Leverancier: Nike en Type: Schoenen zal gegevens tonen voor verkopen met producten die zowel de leverancier Nike als het type Schoenen hebben.
  • Door nog een filtertag van dezelfde soort toe te voegen krijg je MEER resultaten, omdat het de resultaten die je al kunt zien uitbreidt.
  • Door nog een filtertag van een andere soort toe te voegen krijg je MINDER resultaten, omdat het de resultaten beperkt die je al kunt zien.

Je kunt er ook voor kiezen om inactieve voorraad mee te nemen in je rapportage door te klikken op deInactieve voorraad tonen knop. Deze instelling is standaard uitgeschakeld.

Resultaten indelen

Heb je meerdere winkels? Klik op Resultaten indelen en selecteer Op vestiging en klik dan op Toepassen om de klantvraag en voorraad in elke winkel te zien en je voorraadoverdrachten te plannen.

Metagegevens

Als je de rapporttypen Product en SKU-naam gebruikt, kun je meer informatie over elke rij zien door op het + (plus)-pictogram te klikken.

Selecteer welke productgegevens je in je rapport wilt opnemen of selecteer ze allemaal door Alle te selecteren. Klik op Toepassen als je je selectie hebt gemaakt.

Optionele maatstaven

Als je dieper wilt graven, kun je nog meer informatie toevoegen door op de + (plus) aan de rechterkant van de rapporttabel te klikken om toegang te krijgen tot aanvullende maatstaven.

Ondernemers met de abonnementen Lite, Pro, Enterprise en Geavanceerd hebben de volgende maatstaven beschikbaar:

• Brutowinst: totale omzet in de gespecificeerde periode min de totale kosten van de verkochte producten in die periode.
  • >Aantal klanten: aantal unieke, geregistreerde klanten die zijn bediend in de gespecificeerde periode.
  • >Gemiddelde kosten: gemiddelde kostprijs van een enkele item.
  • >Winkelwaarde (excl. belasting):>totale waarde van wat er op voorraad is, met gebruik van de verkoopprijs.
  • >Voorraadkosten: totale waarde van wat er op voorraad is, met gebruik van de gemiddelde kosten.
  • Huidige voorraad: hoeveelheid voorraad vandaag.
  • >Bestelpunt:>drempel voor weinig voorraad.
  • >Startdatum voorraad:>hoeveelheid voorraad aan het begin van de gekozen data.
  • Bestelhoeveelheid: standaard bestelde aantal wanneer toegevoegd aan een inkooporder.
  • Aantal retours: aantal verkochte items dat door klanten is geretourneerd.

Naast de bovenstaande maatstaven zijn de volgende optionele maatstaven ook beschikbaar voor ondernemers met de abonnementen Pro, Enterprise en Geavanceerd:

• Omzet: totale waarde van de verkochte items.
  • Marge (%): percentage van de omzet dat je overhoudt als brutowinst.
  • Aantal verkopen: totaal aantal verkopen en retouren in de gespecificeerde periode.
  • >Verkochte items: totaal aantal verkochte items.
  • >Verkochte items per dag: gemiddeld aantal verkochte items per dag.
  • Gem. aantal items per verkoop: gemiddeld aantal items per verkoop.
  • Gemiddelde verkoopwaarde: gemiddelde transactie/verkoopwaarde.
  • Met korting %: gemiddelde korting gegeven op de totale verkoopwaarde (exclusief belasting).

• >Kosten van verkochte goederen: totale kosten van verkochte producten.
  • Voorraad in overdracht: hoeveelheid inkomende voorraad van andere vestigingen.
  • >Doorverkoopsnelheid: percentage verkochte items van alle items die beschikbaar zijn om te worden verkocht.
  • >Voorraaddekking: geschat aantal dagen dat de huidige voorraad meegaat.
  • Retours (%): percentage verkochte items dat door klanten is geretourneerd.
  • >Aangemaakt: datum waarop dit product voor het eerst is toegevoegd aan je winkel.
  • Eerste verkoop: datum waarop het product voor het eerst is verkocht.
  • Laatste verkoop: datum waarop het product voor het laatst is verkocht.

Selecteer welke maatstaven je wilt toepassen en klik op Rapport bijwerken.

Als je niet zeker weet welk abonnement je hebt, ga dan naar Configuratie > Facturering en je abonnement wordt weergegeven als Je hebt momenteel een X-abonnement.

(Klik om te vergroten)

Rapport exporteren

1. Klik op Rapport exporteren.
  2. Kies het XLSX-formaat.
  3. Download het bestand en open het in een spreadsheetapplicatie, zoals Excel of OpenOffice.

Rapport opslaan

Het opslaan van een aangepast rapport is alleen beschikbaar voor ondernemers met de module voor geavanceerde rapportage.

De gebruikersrollen beheerder en manager kunnen aangepaste rapporten opslaan voor toekomstig gebruik. Raadpleeg Aangepaste rapporten opslaan voor meer informatie.