Services verkopen in Retail POS (X-Series)

Het kan zijn dat je bedrijf naast het verkopen van producten ook services aanbiedt, zoals reparaties, schoonmaak of onderhoud. Met Retail POS kun je services aan verkopen koppelen op het Verkoopscherm, zodat je verkopen met services kunt beheren vanaf de pagina Services.

Een verkoop met service aanmaken

Services kunnen aan elk verkooptype worden gekoppeld, waaronder gewone verkopen, openstaande verkopen en verkopen op rekening.

1. Ga naar Verkopen > Verkopen.
  2. Wijs een klant toe aan je verkoop en voeg de gewenste producten toe, waaronder niet-geïnventariseerde producten als service. Zorg dat het klantprofiel een e-mailadres heeft, zodat de klant geïnformeerd kan worden wanneer de service is voltooid.

Als de verkoop producten bevat die niet op voorraad zijn, klik je op Meer acties en selecteer je Als openstaand markeren om een openstaande verkoop aan te maken. Raadpleeg onze gids Speciale bestellingen afhandelen in Retail POS (X-Series) voor meer informatie over openstaande verkopen. Nadat je de verkoop als openstaand hebt gemarkeerd, kun je doorgaan met het aanmaken van een service.

3. Klik op More actions (Meer acties) en selecteer Create service (Service aanmaken).
  4. Om een service-item van een klant te registreren, selecteer je Add an item (Een item toevoegen). Je kunt nieuwe gegevens invoeren of bestaande service-items updaten in de velden Item name (Naam van het item), Serial number (Serienummer), Description (Beschrijving) en Condition (Staat). Bij wijzigingen aan bestaande items worden oudere records geüpdatet voor consistentie. Als er geen fysiek item bij betrokken is, kies je There is no item (Er is geen item).. Klik op Next (Volgende) om door te gaan. Dit is alleen beschikbaar op het web, niet op iOS. Retail-X-Service-Item-Record-Customer-Item.png
  5. Om de service op een specifieke datum in te plannen, vul je in de velden Hour (Uren) en Minutes (Minuten) in hoe lang de service duurt, en selecteer je vervolgens een beschikbare Datum uit de lijst. Als je de service niet in wil plannen, klik je op Volgende.

Je kunt de kolom Scheduled services (Ingeplande services) gebruiken om te zien hoeveel services er op een bepaalde dag al ingepland zijn. Zodra je invoert hoe lang de nieuwe service zal duren, wordt de tijd toegevoegd aan de kolom New schedule (Nieuwe planning).

6. Beschrijf het werk dat moet worden uitgevoerd in het veld Notes (Opmerkingen) en de plaats in de winkel waar de items van de klant zich bevinden in het veld Location of items (Locatie van items). Laat deze velden leeg als je geen opmerkingen of items hoeft te registreren.
  7. Klik op Create service (Service aanmaken). Als er geen e-mailadres of telefoonnummer aan het klantprofiel verbonden is, wordt je gevraagd om de contactgegevens van de klant in te voeren voordat de serviceverkoop kan worden aangemaakt.

Een volledige betaling aannemen

De gebruikte betaalmethode kan beïnvloeden welke informatie in de verkoop je kunt bewerken. Een verkoop met een service die volledig betaald is, kan na verwerking niet meer worden bewerkt. Bij volledig of gedeeltelijk betaalde verkopen met een service hangt het af van de manier waarop de verkoop verwerkt is. Raadpleeg ons artikel Verkopen met services beheren in Retail POS (X-Series) voor meer informatie over het bewerken van verkopen met services.

Voorraad van producten die aan een verkoop met een service gekoppeld zijn, wordt onmiddellijk uit je winkel verwijderd zodra de betaling voltooid is (inclusief gedeeltelijke betaling en geen betaling).

1. Maak een verkoop met een service aan.
  2. Klik op Pay (Betalen).
  3. Selecteer de gewenste betaalmethode om de verkoop af te ronden.
  4. Klik op Complete Sale (Verkoop voltooien).

Een gedeeltelijke betaling (aanbetaling) aannemen

Voor services met een aanbetaling kun je een gedeeltelijke betaling verwerken en het restant als reservering of verkoop op rekening registreren, zodat de klant het resterende bedrag later kan betalen.

1. Maak een verkoop met een service aan.
  2. Klik op Pay (Betalen).
  3. Voer de gedeeltelijke betaling in en selecteer een betaalmethode om de betaling te verwerken. Dit kan met reserveringen, verkopen op rekening, winkeltegoed en Loyalty (als je winkel dit aanbiedt). Na verwerking wordt het resterende verschuldigde bedrag weergegeven.

Voor services die gekoppeld zijn aan een openstaande verkoop, klik je op Save Sale (Verkoop opslaan) nadat je de aanbetaling hebt aangenomen. Stap 4 sla je over. De servicestatus staat nu op Awaiting part (In afwachting van onderdeel) op de pagina Services.

4. Klik op Layby (Reservering) of On account (Verkoop op rekening) om het resterende bedrag op te slaan.
  5. Klik op Complete Sale (Verkoop voltooien).

De verkoop wordt nu in de verkoopgeschiedenis weergegeven als 'gedeeltelijk betaald' en de service als 'wordt verwerkt'. De klant kan het resterende bedrag betalen wanneer deze het item ophaalt als de service voltooid is.

Geen betaling aannemen

Verkopen met services waar geen aanbetaling voor nodig is, kun je als reservering of verkoop op rekening verwerken, net als een gedeeltelijke betaling.

1. Maak een verkoop met een service aan.
  2. Klik op Pay (Betalen).

Voor services die gekoppeld zijn aan een openstaande verkoop, klik je op Save Sale (Verkoop opslaan). Stap 4 sla je over. De servicestatus staat nu op Awaiting part (In afwachting van onderdeel) op de pagina Services.

3. Klik op Layby (Reservering) of op On account (Verkopen op rekening) om het verschuldigde totaalbedrag later te verwerken.
  4. Klik op Complete Sale (Verkoop voltooien).

Wat nu?

Services beheren in Retail POS (X-Series)

Je services beheren vanaf de pagina Services.

Meer informatie

Service-items aanmaken

Niet-geïnventariseerde producten aanmaken om servicekosten in rekening te brengen.