Vestigingen en kassa's instellen

Het aantal vestigingen dat je Retail POS-account vereist, wordt bepaald door hoeveel afzonderlijk te beheren voorraden je nodig hebt. Als je bedrijf bijvoorbeeld winkels heeft in Auckland, Wellington en Christchurch, met afzonderlijke voorraadniveaus op elke locatie, dan zijn er drie vestigingen nodig.

Om verkoopinformatie en voorraadgegevens nauwkeurig bij te houden, vereist elke locatie een vestiging waaraan afzonderlijke voorraadniveaus kunnen worden toegewezen. Dit is vooral belangrijk voor voorraadverplaatsingen (voorraadbestellingen, overdrachten en voorraadniveaus) of als je een voorraadmagazijn hebt, dat ook een eigen vestiging in Retail POS nodig heeft.

Ondernemers met een Lite-abonnement zijn beperkt tot 1 vestiging. Ondernemers met een Pro- of Enterprise-abonnement, of met een Basis-, Standaard- of Geavanceerd abonnement kunnen extra vestigingslicenties kopen op de pagina Facturering.

Een enkele vestiging instellen

1. Om een enkele vestiging in te stellen, ga je naar Configuratie>Vestigingen en kassa'sPagina met vestigingen en kassa's met een tabel met voorbeeldnamen van vestigingen, kassa's, statussen en details.
  2. Klik op Vestiging toevoegen. Pagina met vestigingen en kassa's met de knop Vestiging toevoegen gemarkeerd.
  3. Voer de Straatnaam van de nieuwe vestiging in. Een pop-up op de pagina met vestigingen en kassa's met de vraag Waar is je vestiging? met invoervelden voor straatnaam en tijdzone.
  4. Selecteer de Tijdzone in het vervolgkeuzemenu.
  5. Klik op Volgende
  6. Voer de Vestigingsnaam in. Een pop-up op de pagina Vestigingen en kassa's met de vraag Wat is de naam van deze vestiging? met een invoerveld voor de naam van de vestiging.
  7. Klik op Volgende
  8. Selecteer het Belastingtarief.
    • Voor winkels in Nieuw-Zeeland, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Zuid-Afrika wordt automatisch een belastingtarief toegewezen op basis van de locatie van de vestiging. Ga meteen naar stap 10.
    • Voor exclusief-belasting-winkels in de Verenigde Staten en Canada wordt een belastingtarief voorgesteld op basis van de locatie van de vestiging, of je kunt het vervolgkeuzemenu gebruiken om een ander belastingtarief te selecteren.
    • Om een belastingtarief toe te wijzen dat nog niet eerder in je winkel is gebruikt, ga je naar Configuratie >Btwvia de zijbalk.
  9. Klik op Volgende
  10. Voer de Kassanaam in. Een pop-up op de pagina Vestigingen en kassa's met de vraag Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? met invoerveld Kassa's en de optie Nog een kassa toevoegen.

Je moet een kassa aanmaken wanneer je een vestiging aanmaakt. Er zal een optie zijn om aanvullende kassa's toe te voegen, maar deze kunnen alleen toegevoegd worden als de kassalicenties verhoogd zijn. Als je de kassalicentie niet hebt verhoogd, raden wij je aan de eerste kassa toe te voegen en daarna het gedeelte Kassa's hieronder te raadplegen voor informatie over het toevoegen van aanvullende kassa's.

11. Klik op Nieuwe vestiging opslaan. Het pop-upvenster Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? verschijnt met de knop Nieuwe vestiging opslaan en de knop Terug gemarkeerd.

Meerdere vestigingen instellen

1. Verhoog de vestigingslicenties door naar Configuratie> Facturering te gaan De factureringspagina met het tabblad Account voor een overzicht van de informatie van de facturering van het account.
    1. Klik op Abonnement beheren. De factureringspagina met het tabblad Abonnement beheren met een overzicht van de licenties.
    2. Klik op Licenties bewerken. De factureringspagina met het tabblad Abonnement beheren en de knop Licenties bewerken gemarkeerd.
    3. Verhoog het Aantal licenties naast VestigingenNadat je op de knop Licenties bewerken hebt geklikt, verschijnt er een pop-upvenster Aantal licenties bewerken, met invoervelden, prijzen en knoppen Annuleren / Volgende.
    4. Klik op Volgende. Het pop-upvenster Aantal licenties bewerken verschijnt met de knop Volgende gemarkeerd.
    5. Controleer de wijziging en klik op Licenties bijwerken. Een pop-up met de melding Je staat op het punt om voor 1 vestiging licenties te kopen, met de knoppen Terug en Licenties bijwerken.Je wordt gevraagd om de wijzigingen in je facturering te bevestigen, zodat de kosten van de aanvullende vestiging(en) worden weergegeven.
  2. Voeg aanvullende vestiging(en) toe door naar Configuratie > Vestigingen en kassa's te gaan
    1. Klik op Vestiging toevoegen. De pagina Vestigingen en kassa's met de knop Vestiging toevoegen gemarkeerd.
    2. Voer de Straatnaam van de nieuwe vestiging in. Een pop-up op de pagina Vestigingen en kassa's met de vraag Waar is je vestiging? met invoervelden voor straatnaam en tijdzone.
    3. Selecteer de tijdzone in het vervolgkeuzemenu.
    4. Klik op Volgende
    5. Voer de Vestigingsnaam in. Een pop-up op de pagina Vestigingen en kassa's met de vraag Wat is de naam van deze vestiging? met een invoerveld Naam van de vestiging.
    6. Klik op Volgende
    7. Selecteer het Belastingtarief.
      • Voor winkels in Nieuw-Zeeland, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Zuid-Afrika wordt automatisch een belastingtarief toegewezen op basis van de locatie van de vestiging. Ga meteen naar stap 9.
      • Voor exclusief-belasting-winkels in de Verenigde Staten en Canada wordt een belastingtarief voorgesteld op basis van de locatie van de vestiging, of je kunt het vervolgkeuzemenu gebruiken om een ander belastingtarief te selecteren.
      • Om een belastingtarief toe te wijzen dat nog niet eerder in je winkel is gebruikt, ga je naar Configuratie > Btw via de zijbalk.
    8. Klik op Volgende
    9. Voer de Kassanaam in. Een pop-up op de pagina Vestigingen en kassa's met de vraag Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? met invoerveld Kassa's en de optie Nog een kassa toevoegen.

Je moet een kassa aanmaken wanneer je een vestiging aanmaakt. Er zal een optie zijn om aanvullende kassa's toe te voegen, maar deze kunnen alleen toegevoegd worden als de kassalicenties verhoogd zijn. Raadpleeg het gedeelte hieronder voor informatie over het toevoegen van aanvullende kassa's.

10. Klik op Nieuwe vestiging opslaan. Het pop-upvenster Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? verschijnt met de knop Nieuwe vestiging, Terug en Opslaan gemarkeerd.

Kassa's configureren

Aan de vestigingen zijn kassa's gekoppeld, die de fysieke vestigingen vertegenwoordigen. Het aantal kassa's dat nodig is voor elke vestiging is afhankelijk van het aantal individuele apparaten dat tegelijkertijd verkopen verwerkt.

Aan elke vestiging is standaard 1 kassa gekoppeld, die wordt aangemaakt bij het aanmaken van een vestiging. Een kassa kan maar door één apparaat tegelijk gebruikt worden.

Als er verkopen worden verwerkt op meerdere apparaten die tegelijkertijd op dezelfde kassa zijn ingelogd, kunnen er problemen ontstaan met het opslaan van verkopen, betalingen, voorraadniveaus en klantgegevens.

Als je meer dan één apparaat hebt dat gelijktijdig verkopen moet kunnen verwerken, moet je voor elk apparaat een kassa aanmaken. Volg de onderstaande stappen om kassalicenties te verhogen en aanvullende kassa's aan je vestiging toe te voegen.

Aanvullende kassa's toevoegen

1. Verhoog de kassalicenties door naar Configuratie> Facturering te gaanDe factureringspagina met het tabblad Account voor een overzicht van de gegevens van de factureringsaccount.
    1. Klik op Abonnement beheren.

De factureringspagina met het tabblad Abonnement beheren met een overzicht van de licenties.

2. Klik op Licenties bewerken.

De factureringspagina met het tabblad Abonnement beheren en de knop Licenties bewerken gemarkeerd.

3. Verhoog het aantal licenties naast Kassa's.

Nadat je op de knop Licenties bewerken hebt geklikt, verschijnt er een pop-upvenster Aantal licenties bewerken met invoervelden, prijzen en knoppen Annuleren / Volgende.

4. Klik op Volgende

Het pop-upvenster Aantal licenties bewerken verschijnt met de knop Volgende gemarkeerd.

5. Controleer de wijziging en klik op Licenties bijwerken.

Een pop-up met de melding Je staat op het punt om voor 1 vestiging licenties te kopen, met de knoppen Terug en Licenties bijwerken.

2. Voeg aanvullende kassa's toe door naar Configuratie> Vestigingen en kassa's te gaan

Pagina met vestigingen en kassa's met een tabel met voorbeeldnamen van vestigingen, kassa's, statussen en details.

1. Identificeer de vestiging waar je een kassa aan wilt koppelen en klik op Kassa's toevoegen voor die vestiging

Vestigingen en kassa's pagina met de link Kassa's toevoegen gemarkeerd.

2. Voer de kassanaam
      in.

Een pop-up op de pagina Vestigingen en kassa's met de vraag Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? met invoerveld Kassa en de optie om nog een kassa toe te voegen.

3. Klik op Nog een kassa toevoegen
      om extra kassa's toe te voegen.

Het pop-upvenster Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? met daarop de knop Nog een kassa toevoegen gemarkeerd.

3. Klik op Kassa opslaan. Dit brengt je naar de kassaconfiguratiepagina voor de vestiging die je hebt gekozen. In het pop-upvenster Welke kassa's zijn er nodig voor de vestiging? wordt de knop Kassa opslaan gemarkeerd.
  4. Op de kassaconfiguratiepagina zul je kassagegevens, informatie over de kassabon en verkopen op het einde van de dag moeten invullen. De kassaconfiguratiepagina toont de invoervelden Kassa bewerken om in te vullen.
    1. Gegevens

• Naam kassa: Identificeer deze kassa. Dit is vooral belangrijk als je meerdere kassa's hebt in een vestiging.
      • Contantenbeheer ingeschakeld: Kies of je contantenbeheeropties wilt inschakelen voor deze kassa.
    2. Kassabon

• Sneltoetssjabloon: Kies welk sneltoetssjabloon je wilt toepassen op deze kassa.
      • Kassabonsjabloon: kies het standaard kassabonsjabloon of personaliseer je eigen sjabloon.
      • Aantal: Hiermee kun je het startpunt instellen voor het tellen van de kassabonnen. Tenzij je wilt beginnen met tellen van de kassabonnen vanaf het eindpunt van je vorige POS, hoef je dit niet te wijzigen. Als je wilt beginnen met tellen vanaf jouw eindpunt, voer dan het laatste kassabonnummer in van je vorige kassa.
      • Prefix (toegevoegd in het begin): Dit gebruik je om verkopen te identificeren die op deze kassa zijn uitgevoerd. Dat is nuttig als je meerdere kassa's hebt in een vestiging.
      • Suffix (toegevoegd op het einde): Dit gebruik je om verkopen te identificeren die op deze kassa zijn uitgevoerd. Dat is nuttig als je meerdere kassa's hebt in een vestiging.
    3. Aan het eind van de verkoop

• Gebruiker voor volgende verkoop selecteren: Je kunt na elke verkoop gevraagd worden om de volgende gebruiker te selecteren. Dit is handig voor het volgen van verkopen voor elke gebruiker in detailhandelsomgevingen met meerdere gebruikers. Stel dit in op Ja als je de prompt wilt inschakelen.
      • Kassabon e-mailen: Kies Ja als je kassabonnen wilt e-mailen. Na elke verkoop krijg je de vraag om een e-mailadres in te voeren voor de kassabon.
      • Kassabon printen: Als je na een verkoop een kassabon wilt afdrukken, kies je Ja. Je kunt ook eenmalig kassabonnen printen met de afdruksneltoets van je computer, zoals Ctrl+P voor Windows of Command+P voor Mac OS.
      • Om een opmerking vragen: Kies wanneer je om een opmerking bij een verkoop gevraagd wil worden.de opties zijn Nooit, Bij opslaan/wegleggen/op rekening/retourzending, of Bij alle verkopen.
      • Opmerking op kassabon printen: Als je wilt dat de opmerkingen die je hebt toegevoegd worden geprint op de kassabon. Dit kan handig zijn voor tafelnummers, retournummers, en meer. Kies Nee als je opmerkingen alleen intern wilt gebruiken.
      • Kortingen op kassabonnen weergeven: schakel deze functie in als je wilt dat kortingen op kassabonnen worden weergegeven.