Openstaande verkoop voor levering of afhaling in Retail POS (X-Series)

Het kan zijn dat de klant het product of de producten nog niet mee kan nemen op het moment van aankoop, of dat ze geleverd moeten worden. Met openstaande verkopen kun je de verkoop verwerken, markeren voor levering of afhaling en registreren in Retail POS.

Wanneer gebruik je een openstaande verkoop voor levering of afhaling?

Levering

Het kan voorkomen dat een klant het gekochte product of de gekochte producten niet kan meenemen en dat de klant deze daarom geleverd wil hebben.

Je kunt de openstaande verkoop op dezelfde manier verwerken, door ervoor te kiezen om aanvullend voorraad te bestellen bij een leverancier of een andere vestiging of door de bestelling gewoon uit je huidige voorraad af te handelen.

Een openstaande verkoop biedt geen veld om het adres van de klant vast te leggen. Dit moet worden toegevoegd aan het gedeelte Verkoopopmerking wanneer daarom wordt gevraagd, of als verkoopopmerking bij de aankoop.

Als er verzendkosten in rekening worden gebracht, dan moet je een speciaal product aanmaken om dit vast te leggen en toe te voegen aan de verkoop.

Afhaling

Het kan zijn dat je klant niet in staat is om het product of de producten op het moment van aankoop in ontvangst te nemen, bijvoorbeeld door gebrek aan vervoer of tijdgebrek, en later terug wil komen om het af te halen.

Je kunt de openstaande verkoop op dezelfde manier verwerken, waarbij je ervoor kunt kiezen om aanvullend voorraad te bestellen bij een leverancier of een andere vestiging, of om de bestelling gewoon uit je huidige voorraad af te handelen, afhankelijk van de omstandigheden.

We raden je aan om een exacte afhaaldatum en -tijd met de klant te bevestigen en dit vast te leggen in de Verkoopopmerking, zodat alle partijen weten wanneer de klant terugkomt. Zo kun je ook bepalen hoe je de bestelling wilt afhandelen met betrekking tot de voorraad.

Een openstaande verkoop verkopen voor levering of afhaling

1. Voeg de producten die de klant wil kopen toe aan het verkoopscherm. Klik op More actions (Meer acties) en selecteer Mark as unfulfilled (Markeren als openstaand).
  2. Selecteer in het geopende pop-upvenster Delivery (Levering) of Pickup (Afhaling), afhankelijk van de wensen van de klant.
  3. Selecteer een bestaande klant of voeg een nieuwe klant toe aan de verkoop. Contactgegevens van een bestaande klant worden vooraf ingevuld en kunnen worden aangepast aan de bestelling. Voor nieuwe klanten is een naam, e-mail en telefoonnummer vereist.Fulfillment-Customer.png

Als een klant al was toegevoegd aan de verkoop voordat de optie Mark as unfulfilled (Markeren als openstaand) werd geselecteerd, dan worden deze gegevens vooraf ingevuld.

4. Leg in de Verkoopopmerking het adres van de klant vast voor Bezorging of de gewenste datum en tijd voor Afhaling. Deze gegevens worden vastgelegd in je Verkoopgeschiedenis en op de kassabon van de klant.
  5. Klik op Markeren als openstaand om de bestelling in de winkel aan te maken.
  6. Zodra de verkoop is gemarkeerd als openstaand, kun je kiezen voor volledige betaling, gedeeltelijke betaling of geen betaling, afhankelijk van je beleid in de winkel.

Stortingen

Als je een aanbetaling wilt doen voor de verkoop, voer je de waarde van de aanbetaling in het veld Te betalen bedrag in en selecteer je de betaalmethode. Zodra de betaling is verwerkt, klik je op Verkoop opslaan.

Deze storting wordt nu geregistreerd als vooraf ontvangen omzet. Zodra de bestelling volledig is betaald, of dit nu op het moment van bestellen is of op een later tijdstip, zal de vooraf ontvangen omzet worden veranderd naar omzet in je boekhouding en sluitingsrapporten.

7. Als de volledige betaling is ontvangen, klik je op Verkoop afronden om te voltooien. Bij gedeeltelijke of geen betaling klik je op Verkoop opslaan.
  8. De bestelling wordt nu zowel getoond in Afhandelingen (Voorraad > Afhandelingen) en Verkoopgeschiedenis (Verkopen > Verkoopgeschiedenis) als in Levering, openstaand of Afhaling, openstaand.sales_history.png

Een openstaande verkoop afhandelen voor levering of afhaling

Een openstaande verkoop moet volledig betaald zijn voordat deze kan worden voltooid.

Wanneer een bestelling in de winkel wordt aangemaakt en alle producten binnen de bestelling hebben voorraad beschikbaar op het moment van verkoop, dan wordt dit vastgelegd in Afhandelingen (Voorraad > Afhandelingen) als een selectielijst.

De Status geeft aan of de afhandeling NieuwIn uitvoering of Verpakt is. Het Type geeft aan of de bestelling is aangemaakt als Levering of Afhaling.

Als je klikt om de verkoop uit te klappen, zie je onder Items welke producten moeten worden opgehaald, hoeveel (Aantal) en de bezorg- of afhaalgegevens onder Verkoopopmerkingen.

Er zijn twee manieren om je bestelling(en) af te handelen:

De bestelling handmatig selecteren

1. Druk de pakbon(nen) van de bestelling en verzendlabel(s) af via je normale workflow (buiten Retail POS).
  2. Selecteer de items van de pakbon.
  3. Verpak deze items indien nodig in verzendzakken/dozen.
  4. Als je de bestelling hebt selecteerde, zoek je deze op de pagina Afhandelingen , klik je om uit te vouwen en selecteer je Als verpakt markeren.
  5. Maak de bestelling klaar voor levering of afhaling:
    • Voor bestellingen die worden geleverd, voeg je de trackinggegevens van het pakket toe op je e-commerce platform. Zoek vervolgens de bestelling op de pagina Afhandelingen , klik om uit te klappen en selecteer Als verzonden markeren. Stuur vervolgens een e-mail naar de klant om te melden dat de bestelling is verzonden (inclusief verzendgegevens).
    • Stuur voor afhaalbestellingen een e-mail naar de klant met de melding dat de bestelling klaar staat om afgehaald te worden. Zodra de klant de bestelling heeft afgehaald, zoek je de bestelling op de pagina Afhandelingen, klik je om uit te klappen en klik je op Als afgehaald markeren.

Als je eenmaal hebt gekozen voor Als verzonden markeren of Als afgehaald markeren, wordt de bestelling verwijderd van de pagina Afhandelingen. Om toegang te krijgen tot de bestelling zodra deze is voltooid, navigeer je naar Verkoop > Verkoopgeschiedenis.

Openstaande verkoop voor levering of afhaling is bedoeld voor producten die op voorraad zijn op het moment van aankoop.

Als de producten die de klant wil kopen niet op voorraad zijn, kunnen deze verkopen worden afgehandeld als een speciale bestelling. Zie Speciale afhandeling van bestellingen in Retail POS (X-Series) voor meer informatie.